Ur Bykiston » Jubileum 2012 » Upplevelsedagar

Upplevelsedagar med Petalax skola

Petalax hembygdsförening har under läsåret 2011–12 samarbetat med Petalax skola, bland annat har man tillsammans ordnat en tidsresa och en julklappsverkstad. Som stor final arrangeras i maj 2012 upplevelsedagar på Arstu. Till den inbjuds nejdens lågstadier, samt alla intresserade till det avslutande kvällsprogrammet.

Programmet inleds med en tidsresa där Hembygdsföreningens aktiva och skoleleverna är funktionärer. Under året har Petalaxbarnen övat in en pjäs under namnet ”Lilla Bykiston” – en pjäs en emigrantpojkes liv i Petalax på 1910-talet. Efter kaffeservering avslutas kvällen med Petalax skolas vårfest.

Upplevelsekväll: 30 maj 2012 kl. 17.30–21.30

Upplevelsedagarna genomfördes i strålande solsken på Arstu, även om det gärna hade fått vara lite varmare.

Ungefär 180 barn från vårt skoldistrikt besökte Arstu för skolornas upplevelsedag. De möttes av ett 40-tal tidsresefunktionärer från Petalax hembygdsförening som var uppdelade på 20 olika stationer. Petalaxbarnen hade tilldelats varsin station, där de fungerade som instruktörer. Skolornas upplevelsedag avslutades med Lilla Bykiston.

På den välbesökta upplevelsekvällen den 30 maj var Petalaxbarnen också med vid stationerna under tidsresan. De har blivit verkliga experter på "sina sysslor". Funktionärerna från hembygdsföreningen är mycket stolta över de små instruktörerna och hade en trevlig kväll tillsammans med byborna.

När det var dags för visningen av Lilla Bykiston fylldes läktaren av ca 400 åskådare. Barnen gjorde ett fantastiskt jobb med sin pjäs, och innan kaffeserveringen fick publiken även se en scen ur Bykistons jubileumspjäs som visas på Arstu inkommande sommar.

Vi vill tacka alla som har ställt upp och jobbat för upplevelsedagarna: alla frivillga talkokrafter, tidsresefunktionärer, Annina på B.A.R.K., skådespelarna, barnen, Petalax skolas personal och övriga lärare som guidade sina elever genom tidsresan.